SPIRIT Blog

Gezongen jingles en 5 Redenen waarom ze werken

Jingles zijn er in ontelbaar veel varianten en stijlen. Er gaat dan ook een hele wereld schuil achter de imaging van een gemiddeld radioprogramma of een zender. Natuurlijk kan je kiezen voor voice imaging, zoals sweepers, shouts en calls. Deze elementen dragen bij aan effectieve branding. Ze geven een duidelijke boodschap af en zetten de toon voor je programma. En -ook niet onbelangrijk- het hoeft niet meteen de hoofdprijs te kosten.

Echter, een andere en geheel op zichzelf staande categorie is de vocal imaging, ofwel de gezongen jingles. Veel radiomakers kennen het belang van dit type jingles al, maar mocht je toch wat informatie zoeken, dan presenteren wij je 5 redenen waarom gezongen jingles werken.


1. Gezongen jingles landen!

Een goed uitgevoerde gezongen jingle is meer dan zomaar een melodietje met wat zang. Mits perfect geproduceerd, zal deze jingle een emotie losmaken bij je luisteraar. Net als bij ‘normale muziek’. Hij bevat een flow, ritme en een pakkende tekst die in je hoofd blijft hangen. En dat is precies wat je wilt bereiken bij je luisteraar.

2. Gezongen jingles blenden!

Een gesproken element, zoals een sweeper of shout, heeft soms de neiging om er vrij hard tussendoor te knallen als je deze mixt met muzikale tracks. Waar je probeert om de sfeer van de songs hoog te houden, zorgt de gesproken imaging soms voor stijlbreuk. Natuurlijk is dit heel goed op te lossen door een aangepaste doorstart te bouwen en te kiezen voor sweepers in verschillende ‘moods’ waardoor je altijd keuze hebt. Echter, een gezongen jingle zal altijd ‘net wat minder pijn doen’, omdat het een muzikaal element betreft.

3. Gezongen jingles klinken groots!

Je wilt wat uitstralen en weet dat professionele imaging daarvan een belangrijk onderdeel is. Met sweepers en andere gesproken elementen geef je je radioprogramma een professioneel karakter en je laat bovendien een duidelijk visitekaartje achter. Echter, gezongen jingles geven nog net dat beetje meer uitstraling. Het heeft iets groots en professioneels als je jezelf kunt positioneren met behulp van op maat geproduceerde vocal jingles.

4. Gezongen jingles benadrukken je stijl!

Een zeer belangrijke en vaak sterk onderschatte factor binnen radioprogramma’s is het uitstralen van een duidelijke stijl. Een luisteraar moet zich kunnen binden aan de sound van je product. Gezongen jingles zijn als geen enkel ander element in staat om deze stijl te onderstrepen. Zowel qua muziekkeuze en tekstinhoud als het type vocals. Kies je voor een swingende, jolige jingle of juist voor een gevoelige, serieuze variant? Je maakt een keuze op basis van wat je wilt uitstralen en laat je jingles voor je werken.

5. Gezongen jingles geven een kick!

Een beetje jingle-gek heeft hier geen uitleg nodig. Gezongen jingles zijn gewoon geweldig. Je krijgt er een kick van. En je show een bak energie die met niets anders te vergelijken is. Geweldig toch, wat jingles kunnen doen?

Hoe pas jij je vocal imaging toe? Deel je ervaringen hieronder in de comments!Author


Spirit